pátek 13. března 2020

Recept na čokoládový ráj

Kdo mě sleduje déle tak ví, že ráda zkouším nové recepty jídel, ale nikdy jsem nepekla ani nedělala něco sladkého nebo si to alespoň nepamatuji. Dnes jsem poprvé tedy dělala čokoládovou "buchtu" plněnou krémem. Recept je rychlý, stručný a hlavně velmi dobrý ;-).

SUROVINY

Těsto
- 4ks vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek hladké mouky
- 3 plné lžíce Kakaa
- 1 bal. prášku do pečiva
- 1 bal. vanilkového cukru

Krém
- 1 litr mléka
- 4 plné lžíce hladké mouky
- 4 plné lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
- 1,5 hrnku moučkového cukru
- 2 ks vejce
- 100g másla
- 1 bal. vanilkového cukru
- 400ml smetany ke šlehání

Poleva
- 100g mléčné čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání



POSTUP
Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny, až vznikne pěna, tak přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva, to všechno mixujeme. Až je "těsto" hotové, vytáhneme si větší plech (čím větší, tím nižší těsto, vyložíme ho pečícím papírem a dáme péct na 180 stupňů na 20 minut. Po vyndání z trouby necháme vychladnout.



Během pečení si uděláme krém, kam dáme všechny suroviny kromě másla, vanilky a smetany. Všechno si smícháme v hrnci a necháme vařit na plotně dokud nevznikne hustější konzistence podobná pudinku. Až bude správná konzistence, tak vypneme plotnu a dáme máslo s vanilkovým cukrem a mixujeme, dokud se máslo neroztaje. Necháme vychladnout, nejlépe na okně / balkóně, ať je to rychlejší. 


Až je těsto i krém vychladlé, tak si z těsta odřízneme horní polovinu (opravdu maličko, aby nám z těsta vůbec něco zbylo), nalijeme polovinu krému a ty odřezky na to rozdrtíme a druhou polovinu krému vlijeme na to. Necháme pořádně ztuhnout v lednici a když máme ztuhnuto, tak si uděláme čokoládovou polevu.

Smetanu ke šlehání si nalijeme do hrnce, mícháme dokud nebude smetana teplá a poté přimícháme kousky čokolády, mícháme až do úplného rozpuštění. Pak vlijeme na ztuhnutý krém a opět necháme ztuhnout v lednici. Pak můžeme podávat! :-).

Je to opravdu jednoduchý, ale výborný recept. Doporučuji ho všem! Není vůbec složitý a je poměrně rychlý, jen doporučuji až do konce nechat mixér vedle sebe. :-)



2 komentáře: